Regulamin zawodów w wędkarstwie karpiowym
I. WSTĘP
1. Zawody wędkarskie dzielą się na: ➢ Mistrzowskie ➢ z cyklu GPP PZW; ➢ Eliminacje; ➢ towarzyskie
2. Zawody mogą być rozgrywane w klasyfikacji teamowej i drużynowej (dwa teamy). W kategorii seniorów. 3. Seniorem jest zawodnik po ukończeniu 18 lat (mężczyźni i kobiety).
4. Organizator ma prawo dopuścić do startu zawodników małoletnich, którzy ukończyli 16 lat, ale obowiązuje pisemna zgoda opiekuna prawnego dołączona do zgłoszenia.
5. Zawodnik w wieku od 16 do 18 lat ma prawo startu w zawodach tylko w sytuacji, gdy jednym z członków teamu, w którym startuje, jest jego rodzic lub opiekun prawny.
6. Team uczestnicząc w zawodach składa się z dwóch zawodników równoprawnych do wykonywania wszystkich czynności związanych z łowieniem w obrębie swojego stanowiska. Skład teamu: kapitan, członek.
II. UDZIAŁ W ZAWODACH
1. Protokoły z zawodów eliminacyjnych do Mistrzostw Polski, organizator zwraca do GKS wraz z protokołem Mistrzostw.
2. W przypadku zwycięstwa w Mistrzostwach Okręgu teamów uprawnionych do startu w MP lub braku możliwości startu Mistrzów Okręgu (obowiązuje pisemna rezygnacja załączona do zgłoszenia), uprawnienia nabywa kolejny team nieposiadający takich uprawnień.
III. TEREN ZAWODÓW
1. Organizator zawodów rangi krajowej i międzynarodowej wyłącza łowisko na czas zawodów z wędkowania amatorskiego.
2.Zawody mogą być rozgrywane na wodach stojących, wzdłuż odcinka brzegu przewidzianego do zawodów.
3. Zalecana odległość pomiędzy stanowiskami każdego teamu (mierzona od zewnętrznej granicy obszaru do zewnętrznej granicy następnego obszaru) ma wynosić od 10 do 40 m.
4. Obszar stanowiska powinien być oznakowany
5. Wokół stanowisk powinna zostać wydzielona strefa neutralna.
6. Granice obszaru łowienia nie można oznakować świecącymi pływakami, markerami .
7. Przy wyznaczaniu i oznaczaniu sektorów oraz stanowisk w sektorach, stanowisko nr 1 musi być zawsze usytuowane od lewej strony patrząc na danym brzegu w kierunku wody, niezależnie od kierunku, w którym płynie.
8. Sektory i stanowiska muszą być wyznaczone i oznakowane przed rozpoczęciem losowania. 10. Oznakowanie sektorów i stanowisk powinno być wykonane w sposób jednoznaczny i czytelny
IV. SPRZĘT
1. Każda wędka używana w czasie zawodów musi posiadać wędzisko, kołowrotek z hamulcem, żyłkę ,zestaw obciążony ciężarkiem, jeden haczyk oraz obowiązkowo system mocowania przynęty poza haczykiem w jego bezpośredniej bliskości.
2. Mocowanie przynęty poza haczykiem (system włosowy) może być wykonane z , żyłki lub innych specjalistycznych produktów typu fluorocarbon
3. Zabronione jest zastosowanie systemu: „anty shock” przypon strzałowy chroniący przed zerwaniem podczas zarzucania oraz ladcorn
4. Długość wędek jest ograniczona do 4 m
5. Zawodnicy mogą posiadać dowolną ilość wędek, ale wolno im łowić maksymalnie 4 wędkami na team.
6. Do ustawienia wędek podczas łowienia służą podpórki i statywy – „pody” (rodpody, tripody itd.).
7. Dodatkowe wędki muszą być umieszczone pionowo poza podpórką na wędki.
8. Podbierak używany do podbierania ryb musi posiadać średnicę kosza co najmniej 70 cm
9. Łowienie za pomocą swing feedera, swing tipa, method feedera, feedera, drgającej szczytówki oraz Zig rig (pływak do łowienia w toni) jest zabronione
10. Ciężarki backleads (do zatapiania żyłki) są dozwolone, ale sędziowie mogą zażądać ich wyjęcia w każdej chwili, aby zweryfikować linie obszaru połowu
11. Dozwolone jest używanie dowolnych sygnalizatorów brań.
12. Łowienie z użyciem spławika lub kuli wodnej jest zabronione
13. Wszelkie urządzenia pneumatyczne do łowienia i nęcenia są zabronione.
14. Złowione ryby muszą być przetrzymywane żywe w workach karpiowych (w worku może być tylko jedna ryba).
15. Podczas przetrzymywania ryb worki karpiowe muszą być zanurzone w wodzie na pełnej długości i nie mogą być dodatkowo obciążane (ołów, kamienie itp.).
16. Zawodnicy muszą posiadać wystarczającą liczbę worków karpiowych do przechowywania ryb, w przypadku ich braku team zostaje zdyskwalifikowany
17. Zakaz używania urządzeń elektronicznych wodnych lub powietrznych do sondowania łowiska.
18. Namioty i parasole ustawiane na stanowisku powinny być w kolorach: ciemnozielonym, khaki lub typu kamuflaż (zabronione jest używanie jaskrawych kolorów).
19. Dozwolone jest oświetlenie wewnątrz namiotu.
V. ZANĘTY I PRZYNĘTY
1. W czasie zawodów dozwolone jest stosowanie przynęt i zanęt roślinnych, produktów spożywczych, dowolnie barwionych oraz nasyconych substancjami zapachowymi, nasion, kulek proteinowych oraz pelletu – naturalnego lub sztucznego.
2. Zabrania się używać przynęt i zanęt zwierzęcych - zarówno żywych jak i martwych, ikry rybiej oraz produktów zawierających metal.
3. Na czas 50 godzinnych zawodów, ilość zanęty do nęcenia gruntowego, jak i przynęty hakowej nie może przekraczać 40 kg na team.
4. Ilość zanęty może być zmniejszona, przez użytkownika rybackiego na wodzie, na której rozgrywane są zawody, o czym należy poinformować w komunikacie zawodów.
VI.PRZEBIEG ZAWODÓW
1. O czasie trwania zawodów na poziomie kół, klubów i okręgów decydują właściwe OKS-y
2. Zawodnik w czasie zawodów łowi i wykonuje wszystkie wędkarskie czynności w obrębie swego stanowiska (nie wolno łowić w obrębie pasów neutralnych).
3. Wszystkie czynności powinny być wykonywane przez zawodnika spokojnie i z rozwagą
4. W czasie wykonywania rzutu należy zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo
5. Rzut może być wykonany tylko wtedy, gdy rzucający jest pewny, że nie spowoduje zagrożenia dla innych osób.
6. Podczas zarzucania obciążenie nie może wykonywać żadnych ruchów bocznych.
7. Zawody rozgrywane są w jednej 50 godzinnej turze.
8. Dopuszcza się skrócenie czasu trwania tury zawodów z przyczyn losowych lub wobec wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych, aby jednak tura była uznana za rozegraną, nie mogą trwać krócej niż 24 godzin
9. Po otrzymaniu numerów startowych lub identyfikatorów zawodnicy udają się przed wylosowane stanowiska, zatrzymują się przed nimi i oczekują na sygnał upoważniający do wejścia na stanowisko
10. Obowiązują następujące sygnały:
a) pierwszy sygnał - na 90 minut przed rozpoczęciem łowienia, po którym zawodnicy wkraczają na stanowisko, rozpoczynając samodzielne przygotowanie do zawodów. W czasie przygotowań do zawodów Zawodnicy mają czas na wniesienie sprzętu na stanowiska. Po tym czasie, podczas przygotowań zawodnikom nie wolno opuszczać stanowisk
b) drugi sygnał - zawodnicy mogą zacząć nęcić ,czas nęcenia 30 min . Dopuszcza się używania procy, łyżek z rączką lub uchwytem, proc napędzanych przy pomocy elastycznych taśm lub sprężyn, rozpuszczalnych toreb,, proc opartych na nogach zawodnika.
c) trzeci sygnał – oznacza rozpoczęcie zawodów
d) czwarty sygnał - oznacza zakończenie łowienia;
e) piąty sygnał - 15 min po czwartym sygnale, oznacza zakończenie zawodów. Po piątym sygnale jedynie ryba, która jest całkowicie wyjęta z wody będzie zaliczona.
VII. ZASADY LOSOWANIA SEKTORÓW
1. Losowania sektorów dokonuje się podczas oficjalnej odprawy technicznej
2. Organizator jest zobowiązany do zapewnienia uczestnikom zawodów pełnej informacji o dokonanych losowaniach. Losowanie stanowisk (komputerowo lub ręcznie) powinno zostać przeprowadzone przynajmniej 180 minut przed rozpoczęciem łowienia, w obecności drużyn.
3. Podczas obowiązywania ograniczeń prawnych dotyczących zgromadzeń, losowania sektorów i stanowisk mogą być przeprowadzane przez Komisję Sędziowską bez obecności kilku zawodników lub ich przedstawicieli, o czym organizator informuje w komunikacie
4. Sektory i stanowiska muszą być wyznaczone i oznakowane przed rozpoczęciem losowania.
5. Oznakowanie sektorów i stanowisk powinno być wykonane w sposób jednoznaczny i czytelny. 6. Przyjmuje się literowe oznakowanie sektorów: „A”, „B”, „C”… 7. Przyjmuje się cyfrową numerację stanowisk w sektorach: A1, A2,..., B1, B2,…., C1, C2… 8. W danych zawodach, w każdym sektorze startuje tylko jeden team drużyny. 9. Organizator jest zobowiązany do zapewnienia uczestnikom zawodów pełnej informacji o dokonanych losowaniach.
VIII ZASADY POSTĘPOWANIA W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BURZY
1. W przypadku przerwania zawodów z powodu wystąpienia burzy, jeżeli warunki pogodowe i limit czasu w programie zawodów na to pozwolą, tura może odbyć się normalnie lub zostać skrócona, a jeśli warunki pogodowe się nie poprawią lub uniemożliwia to program zawodów, zawody zostają anulowane
A. Jeżeli burza wystąpi przed lub podczas przygotowania do zawodów żaden zawodnik (zawodnicy) nie może wejść na swoje stanowisko (opóźniony sygnał wejścia na stanowiska) lub przygotowywać sprzęt (podwójny sygnał - koniec fazy przygotowania).
B. Jeżeli burza wystąpi w czasie trwania rozgrywek – zawody zostają natychmiast przerwane
2. Sygnały informujące o przerwaniu i wznowieniu zawodów:
➢ pierwszy sygnał – podwójny, po którym (zawodnicy) mają obowiązek natychmiastowego opuszczenia stanowiska
2. Jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą, zawody będą kontynuowane;
3. Jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą, zawody będą kontynuowane
4. ➢ drugi sygnał – informuje zawodników o możliwości powrotu na stanowisko;
5. ➢ trzeci sygnał – (5 minut po drugim) oznacza kontynuowanie zawodów.
4. Przerwa w zawodach z powodu burzy nie powoduje przedłużenia zawodów.
IX W ZAWODACH RYBY ŁOWIONE
1. Do klasyfikacji zalicza się tyko karpie (Cyprinus carpio)(lustrzeń – królewski, sazan - pełnołuski), oraz amury (Ctenopharyngodon idella) (biało i srebrno ubarwione)
2. Aby zakwalifikować rybę do zawodów musi ona ważyć co najmniej 7000 gramów.
3. Organizator ma prawo obniżyć lub podwyższyć wagę minimalną, zgodnie z regulaminem łowiska, na którym rozgrywane są zawody
4. Team przekazując komisji ważącej rybę, której waga jest mniejsza od ustalonej minimalnej (o więcej niż 50 % ustalonego limitu), otrzymuje żółtą kartkę.
5. Team musi natychmiast zgłosić złowioną okaleczoną rybę w celu oględzin przez komisję sędziowską .
6. Okaleczenie ryby przez zawodnika skutkuje otrzymaniem żółtej kartki.
7. Przyjmuje się zasadę, że do klasyfikacji zawodów zalicza się ryby zacięte i wyholowane pomiędzy rozpoczęciem (drugi sygnał), a zakończeniem zawodów (piąty sygnał).
8. Do punktacji zalicza się ryby zahaczone w pyszczku oraz znakowane do celów naukowych
9. Każda ryba złowiona w łowisku zawodnika, a która przejdzie na sąsiednie stanowisko, zostaje uznana za ważną pod warunkiem, że nie splącze się z zarzuconymi tam zestawami
10. Zawodnik ma prawo wejścia do wody maksymalnie do wysokości spodniobutów w celu podebrania ryby i umieszczenia jej w podbieraku.
11. Zawodnicy i sędziowie we wszystkich fazach zawodów są zobowiązani do ostrożnego obchodzenia się ze złowionymi rybami.
12. Za sprawność ruchową i żywotność ryb, od momentu złowienia poprzez proces ważenia do jej wypuszczenia po zważeniu, odpowiadają zawodnicy teamu.
X. ZASADY USTALANIA WYNIKÓW
1. Podstawą klasyfikacji zawodnika są punkty uzyskane za wagę złowionych ryb, zwanych dalej punktami.
2. Team otrzymuje jeden punkt za każdy gram złowionych ryb.
3. Za przedstawienie komisji sędziowskiej ryby zabrudzonej ziemią lub zanętą, tytułem kary odlicza się 10 % punktów z liczby punktów uzyskanych za rybę
4. Ważenie ryb, co 12 godzin (a w przypadkach uzasadnionych częściej), przeprowadza komisja wagowa, składająca się z co najmniej dwóch sędziów
5. Wynik ważenia podpisuje na karcie startowej sędzia i jeden z zawodników teamu.
6. Organizator może ustalić maksymalną wagę ryby, po złowieniu której zawodnik może zażądać jej zważenia poza ustalonym wcześniej harmonogramem ważeń.
7. Ustalenie maksymalnej wagi złowionych ryb oraz sposób informowania komisji sędziowskiej podany zostanie na odprawie technicznej.
8. W czasie ważenia, siatka do ważenia dostarczona przez organizatora musi być obowiązkowo zwilżona, a waga wytarowana przed każdym ważeniem.
9. Siatki muszą być wykonane z miękkiego materiału i posiadać obramowanie.
10. Do czasu przybycia komisji wagowej, złowione ryby muszą pozostawać w wodzie.
11. Po ważeniu, pod nadzorem sędziów, ryba wraca do wody.
12. Ważenie oraz wypuszczanie ryby do wody musi być wykonane z dużą ostrożnością
Klasyfikacja
13. Wygrywa team, który uzyska wyższą liczbę punktów za wagę złowionych ryb (punkty).
14 Jeżeli dwa lub więcej teamów uzyska taką samą łączną liczbę punktów, o wyższym miejscu decyduje większa ryba złowiona przez team, następnie mniejsza liczba złowionych ryb.
15 . Przy dalszej równości teamy zajmują miejsca ex aequo.
XI.SANKCJE KARNE STOSOWANE WOBEC ZAWODNIKÓW
1. Zawodnik odmawiający poddaniu się kontroli stanu trzeźwości zostaje zdyskwalifikowany w całych zawodach
2.Team może otrzymać ostrzeżenie (żółtą kartkę) za
➢ wchodzenie do wody w czasie przygotowania do zawodów
➢ rozpoczęcie nęcenia przed drugim sygnałem
➢ używanie sprzętu niezgodnego z przepisami regulaminu
➢ łowienie lub wykonywanie czynności związanych z wędkowaniem: sondowanie, nęcenie w pasie neutralnym lub na łowisku sąsiednim, lub poza swoim wyznaczonym łowiskiem;
➢ przedstawienie komisji sędziowskiej ryby poniżej wagi ustalonej w czasie odprawy technicznej;
➢ korzystanie z pomocy z zewnątrz;
➢ używanie „urządzeń świecących” lub innych systemów oświetlenia (w godzinach innych, niż ustalonych na odprawie technicznej);
➢ nieostrożne obchodzenie się z rybami podczas ważenia i wpuszczania do wody;
➢ stwierdzenia przez sędziego, że w czasie tury w którymkolwiek z procesów: łowienia, nęcenia, przygotowywania sprzętu zanęt lub przynęt, uczestniczy ktoś spoza teamu.
➢ opuszczenie stanowiska bez zgody sędziego i bez ważnych powodów.
3.Team zostaje zdyskwalifikowany w zawodach (czerwona kartka) za:
➢ otrzymanie dwóch żółtych kartek;
➢ stawienie się na zawody w niepełnej dyspozycji psychofizycznej lub używanie środków zmniejszających tę dyspozycję w czasie zawodów;
➢ niesportowe lub nieetyczne zachowanie się zawodników lub trenerów w stosunku do organizatora, sędziego czy innych zawodników;
➢ posiadanie na stanowisku więcej przynęt lub zanęt niż ilości dozwolone na zawodach;
➢ używanie niezgodnych z regulaminem przynęt i zanęt (żywych i martwych przynęt i zanęt zwierzęcych, ikry rybiej,
➢ wrzucenie do łowiska nadwyżki zanęt i przynęt po zakończeniu zawodów;
➢ łowienie, markerowanie) poza obszarem łowiska mimo jednokrotnego ostrzeżenia;
➢ wnoszenie na stanowisko lub przyjmowanie od osób trzecich, sprzętu, przynęt lub zanęt, w czasie innym niż do tego przeznaczony;
➢ niedostosowanie się do przepisów podczas burzy;
➢ za wszelkiego rodzaju próby oszustwa mające na celu uzyskanie korzyści punktowych
➢ np. celowa deformacja ryby, wielokrotne przedstawienie tej samej ryby do punktacji itp.;
➢ przedłożenie komisji sędziowskiej ryby złowionej w innym miejscu niż sektor zawodów lub w innym czasie niż czas trwania tury zawodów
4. Dodatkowo zawodnik zostaje zdyskwalifikowany w rocznym cyklu zawodów za naruszenie następujących zasad
➢ za wszelkiego rodzaju próby oszustwa mające na celu uzyskanie korzyści punktowych
➢ przedłożenie komisji sędziowskiej ryby złowionej w innym miejscu niż sektor zawodów lub w innym czasie niż czas trwania zawodów
5. Decyzję o dyskwalifikacji w rocznym cyklu zawodów, po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego, podejmuje OKS
6. Decyzja OKS o dyskwalifikacji jest ostateczna
7. Otrzymanie żółtej kartki jest odnotowywane w karcie teamu oraz wynikach zawodów i obowiązuje w całym rocznym cyklu zawodów
8. W następnym cyklu zawodów w kolejnym sezonie ukarane teamy startują z czystym kontem
Karta Startowa
Nazwa zawodów …………………………………………………………………………………………………………………
Miejsce i data zawodów: ……………………………………………………………………………………………………… Tura………………………
Sektor …………………….
Stanowisko…………………
Zawodnicy teamu: …………………………………………………..………………………………………………….
Team: …………………………………………………..………………………………………………….
Sędzia : ………………………………………………..…………………………………………………..…….
Suma uzyskanych punktów ……………………..
Ryba o największej wadze…………………………..
Liczba ryb ………………….
Podpis Zawodnika………………………………………………………
Adnotacje sędziego dotyczące wykroczeń zawodnika ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………
KARTA ZGŁOSZENIA do zawodów karpiowych
Nazwa zawodów ……………………………………………………………………..…………………………………………… wpisać nazwę, datę i miejsce zawodów ………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………….…………………………………..………………….…
Zarząd Okręgu/Koła/klubu: ……………………………………………………….……………………………………………………….……………….……………….